Sunday, December 11, 2011

BUKAN HAK, tapi tanggungjawab.bahagian 3

assalamualaikum
khaifa halukum?
ana bikhoir, alhamdulillah..
huhhhh,,,,syukur masih dapat bernafas
tehee....~~
rindu pulak kelas arab time dkt kampus tuuu...ustazah yg suka memandang tajam ke arah aku dan akwa.
hhuhuhuhhu...
yelah...aku sorg je freehair dekat kelas ustazah tu....m.a.l.u kalau ingat balik sebab katanye belajar bahasa syurga tapi takde sopan.
aku yang dulu.
mengambil iktibar melalui ibadah tawaf kaabah iaitu mengikut arah lawan jam...
memberi maksud bahawa sesungguhnya di atas,hadapan dan tinggi mana pun rupa,pangkat dan darjat kita,kita harus kembali kepada asal kita,BACK TO BASIC.berpatah balik.bukan maksudnya berundur,tapi toleh la belakang dan ingat semula siapa kita dulu?siapa keluarga kita dan dari mana sal usul kita?
siapa PENCIPTA?tu bukan lagi persoalan tetapi satu pengakuan.
teringat aku pada banyak insiden dimana aku malu kerana menipu diri sendiri,maknanye tu dah tentu aku cuba menipu Allah kan?
antaranya: 

solat tergopoh2 sebab nak kejar benda tak penting.-yg pnting baca .

baca Quran laju2 pakai langgar je tajwid.-at least aku mengaji oke!

mintak maaf dengan parents time raya tapi just bersalam je ntah bilenye
perkataan maaf tu keluar pun tak tau.MALU nak mengaku salah..
bila mama cakap,'kau tak mintak maaf lagi da buat dosa ea dgn mama',then aku    cakap..td pagi kan da gather satu family,da salam2, tu maknanye da mintak maaf la    mama...
#SILLY nye aku sebelum ni.

miss zaity-lect tourissm- selalu pesan solat dan doa jangan lupa.then aku
angguk...ye miss mana ada tinggal...what the TUTTTTT???tak malu ke menipu
miss,Allah dan diri sendiri?memang la kadang2  tak,,,tapi aku pernah macam tu!

risau pasal family problem,tapi seboleh2 tak mau solat dan doa minta bantuan
Allah tapi berbisik dlm hati'ya ALLAH tolongla selamatkan keluarga ku,'...ok memang
Allah maha mengetahui segala sesuatu tapi ape ke sengal sangat aku ni ego sgt taknak
buat  solat hajat..doa
banyak2....doa sambil menadah tangan pun malu?sebaab kononnye tak nak org pk
ooo da susah baru cari ALLAH?padahal aku tau itu dah dikira riak jugak kalau pk org akan anggap kita hipokrit bila kita buat baik.niat yg baik kan bagus...dah tu hakikat,malu tak malu la der=.( -:(-


tu baru sikit....memangla aku tak minum mabuk2 la amik dadah ke hape tapi aku tak tau lah,kejadian 11 muharam tu mmg buat aku tersplit otak sikit.pengajarannye....anything hepe pun mmg kena back to BASIC.back to our creator,ALLAH S.W.T,,,


Aku ni kadang2 i mean before this teringin nak pakai shawl yg besar2 yg byk kat lua tu kan....ala yg warna warni...tengok ex-roomate aku,billa arshad pakai..lawanye...tutup pun tutup...cantik pun cantik...tapi mcm ada batu berduri dalam hati ni,atau akal jahat aku ni hasut2 aku tak bagi try semua tu.
nak gak ada jubah-jubah yg canti tapi alasan bodoh pun datang lagi...ala motif sgt freehair nak pakai jubah.
BELAGAK BAIK PULAK AKU NI!!







masa boyfie suruh pakai tudung,aku mcm nak pakai tapi bebal apa ntah konon takut org gelakkan aku.
LAME sgt kan?
malu aku ohh skrg ni dgn apa yg pernah aku pk dolu2.:(
serius statement bodoh aku tu terapung2 lagi dekat kepala ni.
=BUAT APA AKU BERUBAH NAK JADI BAIK(PAKAI TUDUNG,IKUT SURUHANNYA)
  KALAU AKU TAK IKHLAS LAGI NAK BUAT.??=
loser kan?admit.  


kawan2 yang baca ni...aku bukan meriak sebab Allah bukak jalan untuk aku tapi aku ikhlas nak sharing isi hati aku, apa yg aku lalui dan apa siapa mengapa apakah diri aku sebelum 11muharam .
jangan salah faham.


to be cont insyaAllah f there are still have someone wanna read.




wassalam.
p/s: bahasa aku seloroh sebarang je sebab kawan2 yg dah knal aku mmg dah tau dah ego aku ni tahap ap,kalau nak buat pengakuan pun konon2 masih cover,but here,today,just know i just throw out all i wanna say.
               



6 comments:

Anonymous said...

at last, u and ur ego went down!

for god sake, i'm relieved.

flashing back past, how stubborn u were.

bannie said...

yup and i sedar alhamdulillah.

Mada_Qella said...

berubah ke arah kebaikan,
post lg sbb ad org akan baca ;)

bannie said...

kebaikan untuk org lain jugak insyaAllah:)

pUan bB said...

very nice dear. keep it up. yg penting istiqomah :)

bannie said...

yup btol tu puan bb:)

klik klik:)