Friday, December 9, 2011

BUKAN HAK, tapi tanggungjawab bahagian dua(2)

assalamualaikum uolss...
malam2 ni setelah tak mampu melelapkan mata awal2 mcm ni...
aku pun decide lah untuk sambung entry siang tadi...
part 1....ni kira bahagian dua la ni..
heww heww tak pernah aku menggerakkan jari aku dengan menaip ayat2 yang serius dan 
memeranjatkan bagi sesiapa yang terkezut

okay la...
rentetan isu faast track siang tadi...
aku pun dah buat pilihan and tanya pendapat lecturer aku..
so KLIK TERIMA.
semoga ada hikmah terbaik buat aku.
ALLAH itu adil.
duduk di rumah,,,,bekerja di kafe..
kebetulan pulak bulan muharam sudah menjelang...
ALHAMDULILLAH...
rasa untung pulak tahun hijrah kali ni sebab dapat berpuasa
9 dan 10 muharam.
tapi...
apa kebaikannya?
kenapa disunatkan ye?
ok tangan pun gatal je google la itu dan ini...
hati aku tertarik membaca info2 mengenai keistimewaan bulan muharam ni..
maklumlah...masih banyak lagi yang aku jahil dalam ilmu agama ni..
sometime kita lalai,terlepas pandang.
orang kata,bila ikut2 buat benda baik ni best.
tapi once kita tau benefitnye lagi berganda2 bestnye tu!
baca punya baca...aku rasa sangat kekurangan mengenai amalan aku...
puasa je,tu sahaja,
yang wajib dibiar macam tu,kadang buat kadang lupa,terlepas waktu,
tiba2 petang tu(11 muharam)
buat aku rasa semacam...
apa yang terlintas dekat hati aku
:::pakai tudung,tunaikan amanah kau pada Allah:::
suara macam tu belum pernah terngiang sebelum ni.
boyfie pernah gesa aku tapi aku tak nak.
alasan aku kolot sangat.terasa malu pulak kalau ingat.
eh aku nak pakai tudung ke tak mana boleh paksa!
KAU SAYANG AKU,KAU KENA TERIMA AKU APA PUN AKU PAKAI!
what the....!!!
itu sebelum 11 muharam ye kawan2..
lepas beberapa minit tu...aku rasa air mata ni da mulakan proses pengeluarannya...tapi
aku tahan sebab tengah dekat tempat kerja.kejap lagi maghrib ni..
sempat tak aku solat?
ok balik rumah,masuk bilik terus senyap sepi...
emmm ya!
kena pakai!
ok aku pun mandi bersihkan badan...
menangis semahunya dalam toilet macam org gila.
menangis sebab malu dengan diri aku sebelum ni,pakai ntah ape2,attitude aku,
macam2 la benda terpusing2 dalam kepala aku.
semuanya buat aku malu dengan Allah.
dan menangis sebab it was so amazing that Allah had choose me
on that day to stay close with Him and life for Him.
ALHAMDULILLAH.

ini ayat yang betol2 buat aku tersentak dan sedar akan 
tanggungjawab aku yang sebenarnya.
 Hasbunallahu wa ni'mal wakil
"Cukuplah ALLAH (menjadi penolong)bagi kami dan Dia sebaik-baik pelindung" (Ali-imran 3:173)
kenapa?
jangan tanya aku sebab Allah je yang tahu....
buat masa ni aku agak terpinga-pinga tapi yang aku pasti,
keputusan ni bukan hak aku,tapi memang tanggungjawab aku.
aku terlupa yang dekat tempat kerja aku belum ada lagi yang pakai tudung selain dari tukang masak dgn helpers dia,,,so masa first day tu bos agak pandang pelik...pelik pun peliklah tapi aku harap bukan sebab dia tak suka,tapi kalau bertudung menjadi alasan untuk aku tak boleh kerja kat situ,aku redha la. Rezeki di mana-mana.
betol kan????
buat masa ni perception orang agak pelik tercengang-cengang jugak la pandang aku..
ada yang cakap aku nk gi kenduri arwah,nak cover rambut sebab takut busuk pulak bila kerja kitchen nanti..
aku senyum je lah..
takkan nak cerita kat semua org benda yang panjang berjela ni kan?
tapi biar lah kan.
bukan aku botak ke bogel ke...bo....tuttt ke..
sampai bila aku harus jahil .
tau solat tapi suka lalai.
kenal jawi tapi malas mengaji.
hafal yaasin tapi tak suka baca.
tau hukum itu ini tapi buat tak tahu.
aku ni dah macam ada ilmu tapi takde amal.
ilmu yang ada tu pun tak besar mana.
sungguh aku akui aku harus bertekad.
umur pun bukan muda mana.
ajal maut tak kira usia...ni bukan macam cerita IN TIME tu,,
ada masa dekat tangan...
tau macam mana nak selamatkan nyawa atau bila nak mati.
hehehehe...
sekarang ni ada la sikit masalah....baju!
ada yang dah aku kena lupakan ...
tapi takpe sebab aku sikit pun tak menyesal dan insyaALLAH perubahan yang baik ni akan diperbaiki dari masa ke semasa...sebab perubahan aku bukan terlalu drastik tapi cukup mengejutkan sebenarnya.
maaf untuk orang yang fikir aku hipokrit atau hangat-hangat taik garfield.
doa yang baik-baik oke!
dan aku tetap lagi aku yang dulu...
ada hidung atu,telinga sepasang...tangan sepasang....hehehehe
sorry jugak sebab terpaksa private semua album fb yg dolu2 tu...
harap kawan2 boleh terima...
baik untuk aku so insyaALLAH baik untuk korang.
esok jangan lepaskan peluang tengok gerhana bulan ya!!!



ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT BERAMAL:)
p/s: macam artis tak entry ni?sebab artis kan kalau berubah siap masuk media cetak la hape la...
hehehehhe....

9 comments:

dieya said...

GIRL, i really proud with u..:)...keep on..i know u are strong..

Mada_Qella said...

Alhamdulillah :)

bannie said...

thanks frens:)

EmpayarUtama said...

Nilailah mana baik mana buruk... tanggungjawab kita semua amat besar

bannie said...

haah betol la tanggungjawab...

tiqah hamran said...

like.like..like..congrates k bannie..manusia bile2 mase je boleh berubah..:)

Edy Fee said...

allah tahu segalanya...so mohon petujuk dr Dia je

bannie said...

thanks tika:)
edy: yup u are rite dude.thanks for coming again:)

pUan bB said...

im so proud of you dear:)

klik klik:)