Tuesday, July 17, 2012

its not just because ramadhan!

assalamualaikum...
khaifa hal?
ana bikhoir.

menjelangnya pesta ibadah 1433hijrah ni...
berminat pulak nak berkongsi sedikit pengalaman tak berapa pemngalaman,ilmu tak berapa ilmu,pandangan tak berapa pandangan.
tapinye, kamu akan dapat sesuatu melalui pembacaan hari ini.
okay back to secondary school.
kite belaja kan sifat2 malaikat dan manusia?
yang ohsem tentang malaikat,imannya tetap!
ALLAH SAHAJA
manusia?
Allah ciptakan kita dengan iman yang boleh naik boleh turun.
usaha,doa,istiqamah,dan amalkan amar maruf dan jauhi larangannya,insyaAllah iman Kita akan terautomatiknya tereload tertinggi terhepi dan terjannahnya kita.
ohhooo itu mukadimah.


                                               ********************
ade star2 tu acah2 novel inggeris.huhuhuhu chill la,belum serius kit lagik.
eh sebelum tu,cepat la doakan kepanjangan keumuran kelimpahan kerezekian kerahmatan untuk kite ni,kite dah doploh tahun okay since 14julai.
don't be jelly  :)
tetiba tu~~

huishhh,ayat femes!
menyinopsiskan entry angelpakaigucci yang ohsem tuuuuuu
"fuh tak sabar tunggu ramadhan,nak tarawih,nak stay deat mejid 10 mlm last,nak buat sedekah,padehalnye ade makne tersirat.nak diet,nak menunjuk2,nak moreh(jamuan lepas tarawih) sampai tahap gaban gabeng,nak show off kau hebat dimata manusia semata''

if you know what i mean.....heh!
look!the title IT'S NOT JUST BECAUSE RAMADHAN!
yelah,perlu pulak buat setan pada bulan muharam sampai syaaban,sambung balik syaitooon bulan syawal sampai zulhijjah.
tengah lps syaaban before syawal tu ada pesta ibadah,ehh jomla puasa penuh.
tapi malam layan blue,layan cite tak bertapis takberblender,malam melepak kesana sini,dengar lagu heng sana,heng sini!
siang tahan lapar,tapi almaklum,cuti sem bhai sampai ghaye,wa bocan!
siang2 bulan puasa ni takde koje,meh layan youtube,fb,
kemonnnn  ngaji ler,tadarus
*peringatan untuk diri ini.
googling takde helll pon kalau google page UAI,YUSOF QARDHAWI,HARUN YAHYA,BLOG2 TARBIYAH MACAM "APG",dapat ilmu.
peace yaw!ayat agak mengancem ngancam!
hekhek bagi serius sikit der!
yang tang malam tuuu,ikhlas la sikit,jemaah dekat mejid,aiyooo takde paksa pon suruh tarawih puloh rakaat.
buat yang minimum tapi ikhlas,istiqamah,bravo bebeh!Allah suka:)
serius ohh jika aku diberi peluang balik semula MRSM,aku nak!
sebab bila puasa2 ni,hari2 wajib terawih,masyaAllah dulu kan punyelah pelebang(malas tahap moksya)
siap konon2 sakit perot,x sihat,study blakang surau,asalkan alasan gua nampak cool je,tak payah terawih.
astargfirullah sungguh aku rindu suasana surau MRSM PONTIAN.
kenapa dulu aku taknak ikhlaskan seikhlas ikhlas ikhlasnye?
jangan tanye, Allah ada aturan,dan sekarang aku tau,ujian bila dah bebas ni lagi berat, lagi tinggi peluang nak tingkatkan iman ke tingkat 42 skybridge KLCC!!!refer balik sifat iman manusia kawan2,bertambah berkurang.kita bukan nak bagi bahu kiri ni jatuh kebumi.kalau boleh Iman kasi UP!jyeahh
brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....
insyaAllah kalau tak sempat,terawih tu aku laksanakn di rumah,quran elektronik pun ade kalau nak mengaji time2 free.
sebab aku tolong mama meniaga bazaar sebulan ni.
yaALLAH kuatkan iman,tabahkan hati,rendahkan mata,redupkan jiwa,aminnn!

hey actually kan kite tak perlu tunggu ramadhan,untuk beribadat.
kan yang wajib fardu ain dan kfayah tu kite dah tawuk!
honestly,dulu aku ego.
yes i was fasting full ramadhan except during period,but but butttt but?
i did not perform my solat 5 times a day, did not perform tarawih and recite Quram
do not simply judge me.
itu dulu.
Allah bantu bila2 dia nak kan?
sape kata jika before ni kau dungu agama,atau pura2 dungu atau egois gila.
tanak solat,alahai puasa pun sebab ADAT.
am i wrong?
solat hari raya pon macam adat je.
solat jumaat?
sama jeee
...maaf kasar.
kerana aku mgalami adat itu!
adat dimana kita malu kalau x buat.
tapi yang tang rukun tu,solat 5 waktu tu kita jadikan sunat,aurat tu ntah makruh kot?
eh malam siap dating kot dulu!
maaaf bukan berniat bangga,tapi bagi ekau paham,aku cerita bukan poyo2 tembak kencang sana sini.
serius beb,jangan kita sebagai islam, beribADAT dibulan puasa sajoo.
BERIBADATlah setiap masa,cuma kita kan dah sedia maklum keohsemaan bulan mulia ini,so ambil barakah yok!
baki 11 bulan tu jangan kita melagha okay?
kurangkan BERI|ADAT| tingkatkan IBADAT.


Dan sungguh ini adalah jalan-Ku yang lurus, maka ikutilah dia; dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain), kerana jalan-jalan itu mencerai-beraikan kamu dari jalan-Nya. Yang demikian itu diperintahkan Allah kepadamu agar kamu bertaqwa.
[al-An'am, 6:153] 
 tak ibadah banyak2 sekaligus takpe bro,yang penting istiqamah.
clapclapclap :)


7 comments:

Anonymous said...

subhanallah...
biar kita tak feymes d mata manusia tp asalkan feymes pada pandangan Yang Maha Pencipta... insyaallah =)

bannie said...

salam ramadhan :)

Edy Fee said...

salam ramdhan.hehe terasa la sape2 yang pose siang.mlm buat dosa..takleh blah tengok blue.hahaha
hurmmmm

bannie said...

huhu alah fenomena semasa kan btol tak...yg penting u tak buat...kot??hihihi lawak busuk pulak kan i ni:|
salam ramadhan jua:)

Edy Fee said...

ehhehe komen lg kat cni....betull..tak busuk pon.ehehhe

mintak tolong
promote n sudi2 la join my 1st give away

http://edyfee.blogspot.com/2012/07/my-first-give-away.html

bannie said...

hihihi boleh dapat ke ni kalau join:)

Edy Fee said...

hhhe dtg komen lg

klik klik:)