Thursday, January 5, 2012

karipap pusar resepi mama :)


assalamualaikum.
ja menunjukkan jam 12.26 pagi dimana mata dah terkenyit tersengguk2 nak tido.
tapi disebabkan niat murni kau nk sharing resepi dengan korang so aku pun amik la dua batang mancis kayu
menyengkang mata aku supaya tak tertutup timemenaip entry ni!
|ohoiii dah2 la menipunye|
okay straight to the point!
|bukan senang ye aku nk straight tanpa meleret!|
***clap clap clappp!!!


bahan untuk inti karipap:
  • kentang/ keledek
  • rempah kari
  • garam
  • gula
  • ajinamoto
  • ikan bilis/daging cincang/sardin/telur/ayam/udang (terpulang pada korang ye)
  • bawang merah
  • bawang putih
  • gula
  • daun kari
okay cara masak inti sangat mudah...kisar bawang merah,bawang putih, dan tumis bersama rempah kari cap BABAS ALAGAPAS ADABI plus daun kari  ke dalam kuali /periuk/ belanga korang...tdan jangan lupa terus tumis bersama ikan bilis/daging etc. tu sekali ye...supaya bau semerbak sampai ke jiran rumah sebelah...hehehe...then agak2 tumisan tu dah kekuningan bolehlah masukkan kentang/ keledek yang dah dipotong dadu.
masukkan air supaya masakan korg tak kering/hangit sebelum kentang/keledik tu empuk(masak)..
garam,gula dan aji namoto jgn lupa ya!untuk make sure inti dah masak, cucuk kentang menggunakan garfu atau cara tradisi,masuk la seketoi kentang tu dlm mulut,,,nyummm...
biasanya bila air dah kering,kentang/keledek tu dah masak...
untuk bau yang wangi,taburlah daun sup ya kawan2 puan tuan:)

DONE.

bahan untuk doh karipap pusar ialah:
  • minyak sapi
  • tepung gandum
  • air garam
cara mengadun:::: ada dua doh yang kita kena sediakan, anak doh dengan ibu doh.
 adunan pertama :  IBU DOH :) 
adun tepung gandum bersama minyak sapi yang telah dipanaskan di atas dapur anda.
silalah mengulinya bersama air garam...jangan masin sangat ye!guna air sejuk je sebab minyak sapii cair tu dah panas...uli sampai sebati ...ala2 doh roti caanai :)

adunan kedua:  ANAK DOH
adun tepung gandum bersama minyak sapi.opps!jangan adu terlalu keras ye!
jumlah tepung gandum yg diperlukan ialah 1/3 daripada sekilo tepung.{kalau buat sekilo la...}
minyak sapi pula mengikut citarasa korang..tapi jangan sikit sangat,nanti karipap anda2 ni tak rangup.
SAD.

seterusnya bila dah siap kedua2 doh ni...
kepal ibu doh separuh dari besar penumbuk awak2..then kepal anak doh menjadi bulat juga,tetapi kecik daripada si ibu.
then masukkan anaknya kedalam ibu doh dan tutup..
kepal2,gumpal2 menjadi bulat....
lets go to the next step!


KREATIVITI AMAT PENTING!
GELEK 
kepal2 doh yg kite dah buat tadi...
geek begini ye,,jangan tipis sangat!

then potong begini...:)
lalu digulung

hasilnya macam ni!

then gelek lagi...
begini

then gulung...
GELEK GULUNG JE kejenya!
:)

then potong kepada 3 atau 4 bahagian...

nampak tak pusarannya tu?

then yang dah belah 4 tu...
gelek setiap satu...
membentuk seperti diatas.

next masukkan inti yang sedap ni...
hehehe

ha yang ni tak tau macam nak aja..
kalau tak reti tengok youtube kot..
atau pakai percetak karipap

tarang!!!
ni yang bannie buat tadi.
:)
cemetot je...
tapi tak goreng lagi...
heheheh,,,

maaf ye kalau banyak yang merepek.
first time buat entry mcm ni.
hahahah...nak tau lebih detail komen je,tinggalkan email,nanti bannie aja:)
p/s:padahal resepi mama ni!huhuuhuhu..takpe mama bagi kongsi resepi dengan korang....=.=

4 comments:

Syuhada Nasya said...

lama dah x makan karipap ~ huhu sedap nye

cik ayuni said...

waa, nmpak best lah..terliur..

bannie said...

jemput la belajar ...hehehhe

Miss Nadya said...

syarat buat entry je kan??
syarat ke 6 dah digugurkan kot..

hurm...jom lah juin..xnk juin pon xpe..nad tak paksa..:)

klik klik:)