Tuesday, December 20, 2011

excited

assalamualaikum..
selamat petang semua,,,petang ke?
dah malam pon...
hows ur day?
hope that everything okay je la...
uishhh..

tengok  ler tajuk entry tu..
EXCITED
EXCITE
EXCIT
EXCI
EXC
EX
E
EX
EXC
EXCI
EXCIT
EXCITE
EXCITED
hamboiiiii!
nampak tak gojes je perasaan aku???(eh hello apa punye bombastic word la u guna ni bannie?)
haha tak kesah la!
ni ialah journey pertama aku sebagai seorang manusia yang nak menghayati keindahan ILAHI.
yela sebelum ni ntah hape2 je aku ni.
berjalan dengan tinggal ibadah,takde nak bertakbir bertasbih atas ciptaanNYA..
so sekarang lah masanya..
so far travel PMDS ni dimulakan pada hari khamis..sunat tu..
hehehe...masa belajar pelancongan dalam ISLAM la baru aku tau..sunat dimulakan perjalanan pada hari khamis...
okay we will going to TUBA ISLAND which is located at LANGKAWI.(google maps please,jangan google translate pulak!haha)
kira pulau kepada pulau la kalau nak tahu..
yang aku tau,PULAU TUBA NI DULU pernah jadi lokasi penggambaran cite hindustan yang dibintangi oleh KAREENA KAPOOR DAN KRITHIK ROSHAN(sorry ah tak tau eja nama mamat ni)
tajuk cite tu YADEEN...
ha mampu kau org hindi meawat Tuba Island???
huhuhu....
doakan aku dan PMDS lain selamat pergi dan pulang ye...
semoga doa yang baik mengiringi kami...dans emoga perjalanan ini menjadi salah satu ibadah yang baik...amiin...

ni sedikit ilmu untuk dikongsi,,,almaklumla...saya kan pelajar Tourism management UiTM dan insyaAllah bakal pemegang ijazah sarjana muda sains pelancongan UiTM Kampus Bandaraya Melaka,2014 kot...:)
amiinn...

AMALAN SUNAT KETIKA MUSAFIR:

Perkara-perkara Yang Disunatkan Ketika Musafir Dan Doa-doanya:
  • Orang yang musafir sunat mengucapkan selamat tinggal kepada kaum keluarganya, kawan-kawannya serta kenalan-kenalannya.
  • Orang musafir berkata kepada orang yang dia tinggalkan:
(استودعكم الله الذي لا تضيع ودائعه).
  • Orang yang bermukim pula menjawab kepada orang yang musafir:
(استودع الله دينك وأمانتك وخواتيم عملك، في حفظ الله وكنفه زودك الله التقوى وغفر ذنبك ووجهك للخير حيثما توجهت).
  • Sebelum bertolak dia disunatkan mendirikan sembahyang sunat musafir sebanyak dua rakaat, pada rakaat yang pertama dia membaca (....قل يا أيها الكافرون) dan pada rakaat yang kedua pula dia membaca (....قل هو الله أحد) selepas membaca Al-Fatihah.
  • Selepas selesai sembahyang dia membaca ayat Al-Kursi.
  • Ketika keluar dari rumahnya dia membaca:
(بسم الله، توكلت على الله، لا حول و لا قوة إلا بالله، اللهم إني أعوذُ بكَ أن أَضِلَّ أو أُضلَّ أو أَزِلَّ أو أُزَلَّ، أو أَظلِمَ أو أُُظلَمَ، أو أَجهَلَ أو ُيجهَلَ عَلَيَّ).
  • Kemudian selepas menaiki kenderaan dia bertakbir sebanyak tiga kali:
(الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر)
kemudian dia membaca:
(سبحان الذي سخر لنا هذا و ما كنا له مقرنين و إنا إلى ربنا لمنقلبون، اللهم هون علينا سفرنا هذا و اطوِ عنا بعده، اللهم أنت الصاحب في السفر والخليفة في المال والأهل، اللهم إني أعوذ بك من وعثاء السفر وكآبة المنظر وسوء المنقلب في المال والأهل).
  • Kemudian dia membaca ayat Al-Kursi, surah Al-Ikhlas, surah Al-Masad dan surah An-Nas.
MELANCONG MERUPAKAN SALAH SATU IBADAH ISLAM.
:)
JANGAN SALAH GUNAKAN NIKMAT ALLAH INI
=.=

wassalam.
p/s:sumber kopes (copy paste) dari panduan melancong-Google search engine

2 comments:

Mada_Qella said...

aku pun E.X.C.I.T.E.D menunggu kepulangan ole-ole :D

bannie said...

huhhuhu...bawa bertenang oli oli:)

klik klik:)