Sunday, December 18, 2011

sweaty hand.SWEETNYE!

ASSALAMUALAIKUM.
khaifa hal?
aku emangnya baik2 aja sih..
kerja juga lancar ..
nggak hadapin masalah sama teman2 juga bos ..
hahahha...indonesia sih tiba2!
iya berkongsi budaya kan gratis dan bagus!
heheheh..


okay just forget it yaw yaw!
today,tonite,now i want to share about my and maybe a few of u ...emmmm...about that SWEATY HAND AND FOOT.YUCKSSS!!
my friends were totally feel uncomfortable with both my hands and foots.
demm sory..
but i did not have a heavy sweat around armpit,face and other part of body exclude hand and foot!
ohhhh...=(
it is hard for me to do some hand writing and wear a shoes witout socks.
i also cant wear transparent socks because the sweats sweet will just fow flow and fow like RIVER.
ouchhh tha SUNGAI totally wetz
!!!



for those who had never feel geli geleman with my hand,they just dont care and still hold my hand..hehehe
thanks my dear oppa.(dulu la pegang2 tangan,now?nononono)
this tuttttt@*@&@ disorder not only happen during hot weather but also in air conditioner surrounding like cinema and my classrom.
ANNOYING.
i dropped my art class for SPM because of this SWEATY SWEET.
my art just comot and geli.
ada one of my friend(hopefully still fren la) siap buat operation buang kelenjar peluh tau!
dekat belakang badan ni,yang tang kepak(wing rama-rama) ni ditebuk.ohhh sakittttt....:(
but now that sweaty SWEET still produce and produce and produce itself dkt tgn dgn kaki my fren ( maybe ) ni...so any different tak done operation dgn tak?
tetttt________
awwwww....selekeh!
okay this is what i get from googling here and there...
so for those yang ada any info or solution,do share with me.

pengeluaran peluh yang berlebihan dikenali sebagai hyperhidrosis. Masalah ini melanda 2.8 peratus dari populasi dan membabitkan kedua-dua jantina lelaki dan perempuan secara sama rata. 

Ia kerap melanda pada peringkat umur 25 tahun hingga 64 tahun. Hyperhidrosis ini boleh membabitkan keseluruhan badan dan dalam setengah orang, hanya membabitkan kawasan tertentu pada badan. Kawasan ini adalah tempat yang mempunyai konsentrasi kelenjar peluh yang tinggi seperti tangan, kaki, celah ketiak dan kawasan kelankang. 

Hyperhidrosis boleh diklasifikasikan sebagai primer di mana ia sering bermula ketika seseorang remaja atau hampir remaja dan ia boleh berlaku kepada beberapa anggota keluarga kerana ia ada kaitan genetik (antara 30 peratus hingag 50 peratus anggota keluarga boleh terbabit). 

Manakala hyperhidrosis sekunder berpunca dari masalah seperti penyakit pituitary, kencing manis, gout, tumor, menopause dan kesan sampingan beberapa jenis ubat ubatan. Namun yang paling sering dihidapi adalah hiperhidrosis primer. 
Punca sebenar hiperhidrosis masih belum diketahui tetapi banyak kajian menunjukkan ia berpunca dari peningkatan aktiviti saraf simpatetik. Perasaan resah, gelisah, panic atau teruja boleh memburukkan keadaan berpeluh ini. 

Juga faktor lain seperti sesetengah makanan, minuman, pengambilan nikotin dan kafein dan sesetengah bau boleh juga menyebabkan pengeluaran peluh yang berlebihan di kalangan penghidap hiperhidrosis. 

Untuk makluman anda, ada dua jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat masalah ini: 

1. Rawatan perubatan 

Rawatan dengan menggunakan ubat sapuan yang mengandungi aluminium chloride sering digunakan untuk pesakit yang mengalami hiperhidosis pada bahagian ketiak. 

Namun dalam sesetengah pesakit, konsentrasi yang lebih tinggi diperlukan dengan tempoh antara tiga hari ke lima hari diperlukan untuk mendapat kesan. 

Ubat ini kadangkala boleh menyebabkan irritasi pada kulit. Ubat ini juga boleh digunakan untuk hiperhidrosis pada bahagian tangan dan tapak kaki. Suntikan botulinum toxin jenis A (BOTOX) juga digunakan untuk merawat masalah ini. Selepas disuntik pada kawasan terbabit, kesan pengurangan peluh dapat dilihat dan ia boleh bertahan hingga empat atau sembilan bulan bergantung kepada tempat suntikan. Pengunaan BOTOX untuk rawatan hiperhidrosis pada bahagian ketiak mendapat kelululusan FDA (US Food and Drug Administration) 

Beberapa jenis ubat dari kumpulan anticolinergic seperti oxybutynin ( Ditropan) digunakan untuk merawat masalah ini dan kesannya adalah memberangsangkan. 

Bagaimanapun, ada kesan sampingan yang boleh dialami pesakit yang mengambil ubat ini. Ini termasuk rasa mengantuk dan rasa kering pada mulut. 

2. Rawatan Pembedahan. 

Ada beberapa jenis teknik pembedahan yang digunakan untuk merawat masalah ini. Antaranya membabitkan pembuangan dan pemusnahan kelenjar peluh yang terbabit dengan cara liposction dan ada juga menggunakan laser. Namun teknik ini sesuai untuk masalah hiperhidrosis yang membabitkan bahagian ketiak saja. 

Satu lagi teknik pembedahan yang sering dilakukan ialah teknik endoscopic thorasic syphatectomy (ETS). Teknik yang menggunakan cara laparoskopik atau pembedahan lubang kekunci ini membabitkan pemotongan/mengetik (clamping) saraf simpatetik pada bahagian dada. 

Mengikut kajian yang dibuat, teknik ini memberikan kepuasan pesakit lebih dari 80 peratus dan ia sesuai untuk kanak kanak. Teknik ini juga boleh mengurangkan peluh dari tapak tangan pada 85 peratus hingga 95 peratus dari pesakit. Pembedahan ini boleh dilakukan oleh pakar bedah kardiothorasik atau pakar bedah laparoskopik. 

Penyakit hiperhidrosis boleh membawa kesan fizikal kepada kulit seperti infeksi dan jangkitan kulat dan kulit melecet. Selain dari itu, ia boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang akibat dari perasaan malu dan tidak selesa kerana pengeluaran peluh yang banyak. Ada pesakit yang mempunyai masalah memegang barang-barang terutama yang dibuat dari kaca. 

Kebanyakan dari mereka juga malu untuk berjabat tangan dan sering mengelak daripada melakukan aktiviti yang boleh meningkatkan peluh seperti bersenam. Kesan basah pada baju di bawah ketiak juga sering memalukan dan kadangkala boleh menimbulkan bau yang tidak enak walaupun sudah memakai deodorant. 

Di dalam kes yang teruk, baju terpaksa ditukar beberapa kali dalam masa sehari. Peluh yang banyak pada tapak kaki pula akan menimbulkan masalah terutama apabila memakai selipar getah kerana sering tercabut. Penyakit ini juga boleh menjejaskan karier seseorang terutama pada mereka yang sering berinteraksi dan berjabat tangan ataupun mereka menggunakan benda tajam seperti pisau. 

Saya menasihatkan anda berjumpa pakar kulit terlebih dulu. Ini kerana mungkin ada ubat yang sesuai yang boleh digunakan sebelum anda melakukan pembedahan. 



pap!kopes(copy paste sejibik dari berita harian on9)


P/S: I JUST TYPE ANYTHING WITHOUT CHECK MY TYPO AND GRAMMAR.
        no wonder la english i got A- je time spm.dekat u pun b+....HAMPEHH...
        SO SORYY ENGLISH teachers and lecturers:)
ada terasa nak muntah oren tak tengok ni???
SUNGAI SANGAT!!!
my real hand!!!
I LIKE HATE IT.

2 comments:

Mada_Qella said...

Pnjg sgt, aku baca atas2 je part cite ttg kau n aku ternampak perkataan 'botox'. botox tu boleh sekat sungai ke banie?hehe

bannie said...

ha tu la pasal panjang kan copy paste...botox pun jadi penawar kan...kang tangan aku gemok2 montok kang lps kne botox ha...terus xde sungai:)

klik klik:)