Monday, November 29, 2010

cherita kedai kopi.

wooooootttsss!!!
halulu....man hunak???
hmmmm....still in holiday moods...
ada yg menarik x minggu ni dari kalian??kalo ada...share dkt komen wokeh!



emmmm...nak story ni...
its about malaysia la!
hahaha...since aku study dalam diploma pelancongan ni...insyaAllah aku akn berkongsi cerita2 menarik ttg program ni..
dan yang paling penting ttg tempat menarik yang kita sebagai student ley kunjungi..
ape org cakap??
bajet ciput tapi menggatal nak merayap!

hahaha...
kadang2 aku macam tu la wei!
tapi ad aku kesah??
kang da mati xdapat da nk melancong ni..
ehem2...aku ni xde smpai lagi oversea ue...jalan sebelah lampung je...ape org kate,,??
jalan tempat sendiri dulu...
ha...ni aku tgh jalan la ni!
jeng jeng....!!!
 destinasi pertama agak bosan ye,,,
sekitar melaka saje wat masa ni...coz i`m not only visited that place ut i felt all about it huh!



okie dokey..
its about
CHENG HO CULTURAL MUZEUM!
slia klik muzium cheng ho untuk mengetahui lebih lanjut=)


Cheng Ho Cultural Museum (Muzium Budaya Cheng Ho) is located in Bandar Hilir, Melaka. It was built in the honor of a Chinese Ming Dynasty admiral called Cheng Ho or Zheng He. Cheng Ho was a famous Chinese explorer, who went to the Middle East, Africa and South East Asia between 1405 and 1433. In one of these voyages he came to Melaka, and he is credited with the honor of discovering the Melaka Port for the Chinese. The museum is filled with artifacts related to the great explorer. There are about 2,000 items of historical importance related to Cheng Ho and the Ming Dynasty on display at the museum, including crockery, coins, the Cheng Ho Well, clothing and a replica of Cheng Ho’s ship.


HAHA...TU la ayat copy paste or dalam bahasa kelabitnye...KOPES!wuhuhu...'
macam ni...aku dah pegi da muzium Cheng Ho yang comel kecik ketot ni...
nak carik un azab jugak sbb terselit antara bangunan lain yang terceruk dkt area jonker walk ue..
aku ada asigment kat situ..
so far..
bayar 8rgt tapi puas ati..
maybe anak muda macam kita xminat nk ke muzium n tpt yg ancient ni..
taoi patik menyeru hamba semua agar melawat tpt ni sbb nice!
kat sini nanti ada sorang auntie(nyonya tua) yang akan guide korang...dia la yang dok
pot pet pit put pung pang pasal cheng ho ni!
baru la aku tawu yang cheng ho ni rupanye xley ada zuriat sendiri coZ time kecik dulu dia da jadi hamba dan dah di kasi(dah dipotong anu nye...)
so puteri Hang Li Po ue anak angkat dia...
ish3,,,,
cetek sungguh pengetahuan aku pasal sejarah!

then nanti korang ley tgk pinggan mangkuk yang harge ribu-riban!
kalo mak aku tgk...ish mst dia berkenan la!hahaha

 

ok now ape lg yg korang nk tawu ttg pelancongan or mane2 tpt best area melaka??
aku akan usha2 untuk korang sbb aku study kat uitm alor gajah so mcm sng sikit nk cek by my own...kalo dalam tenet ni kdg2 xbtol an,,,



M.I.T.C
Pernah x dengar pasal ni??


klik MITC untuk lebih paham

MELAKA INTERNATIONAL TRADE CENTRE...
OK....mesti korAng mcm pelik an ape la masalah aku cite pasal ni...
emmmm...dalam pelancongan...i mean dip in tourism..
aku ada blaja pasal meeting...invention...convention and exhibition(MICE)
SO....MITC ni salah satu MICE centre yg bagus dkt malaysia ni...
aku interview CEO dia..
n u noe wat??
site visit aku ni dapat highest mark among the others lol!!!

uh...
okie la da habis membangga meriak bagai...
aku nk cakap ni...
kalo korang ada rezeki lebey nk wat wedding kt cini un boley..!!
tip top ohh!
ada duit??sume jalan...
dkt MITC ni boleh adakan seminar...
pameran..
kongres...
senang habaq,,,segala bentuk perbincangan la!
tapi yg kongsi gelap ue g buat dalam gelap ea!


kalo korang buat tour dalam MITC ni....korang mst gerun tgk dia punya bilik2 yg besar gabak ue...
even x sehebat PWTC N PICC tpt Dato` Siti kawen..tpt Dato` SMS kawen...tapi tpt ni ok jugak ohh...







perh engat senang nak masuk MITC??
susah jugak prosesnye...
dah penat kitorang gedebak gedebuk anto fax ..dapat call..fax soalan..
itu ini...
sewa kereta...
hua,,.,,,
pegi jugak...
da lps interview tu...
egt da settle??
folio yg tebal n power point yg bernas kena dibentangkan dkt lecturer!
adoi ai....
nasib baik kitorang kaki putar alam...time present ue pandai cakap..
kalo x mmg harapan la nk ketawa suka ria...
huhu...
lenguh sudah....
 
xnak cakap pape lg...
shhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!
papai!
=)))


2 comments:

ken said...

wah.. so hard to read! o.O

faTIN NORALBAniaH__fania said...

why ??juz read...heheheh

klik klik:)